6 Kasım 2013 Çarşamba

Sermayenin Genel Formülündeki Çelişkiler

Basit meta dolaşımında, ya da metaların değişiminde üretici, ürünün fazlasını değiştirir. Yani üretici, ürün fazlasını pazara getirir ve kendisi için kullanım değeri olmayan metayı satıp, aldığı para ile kendisi için kullanım değeri olan meta alır, süreç sona erer. Bu ilişkide, iki tarafta (satıcı, alıcı) kendileri için, kullanım değeri olmayan şeyden kurtuluyorlar. Aynı biçimde, kendileri için kullanım değerine ulaşıyorlar. Bu durumda, “Değişim, her iki tarafında kazandığı alışveriştir.” K-1-172 Burada amaç, mübadele değerine ulaşmak değil, kullanım değerine ulaşmaktır. 

Sermaye ilişkisinde (P-M-P´) ise, durum farklıdır. Kapitalist, mübadele değerinin peşindedir. Kullanım değeriyle zerre kadar ilgilenmez. Bilindiği üzere, değer yasası gereğince, pazarda eşdeğerler değişilir. Ne var ki, sermayenin formülüne baktığımızda, satılmak için meta alınıyor ve sürecin sonunda fazladan bir değer elde ediliyor. Sermayenin formülü ile, değer yasası arasında bir çelişki olduğu görünüyor. Çünkü; değer yasasınca, dolaşım alanında eşdeğerler değişilir.  Peki, bu fazla neyin nesidir ve nereden geliyor?

Pazarda, meta dolaşımında olan şey, değerin meta ve para olarak biçim değiştirmesidir. Ne var ki, formülde (P-M-P´) meta satmak için satın alınıyor ve satılıyor. Diyelim 100 liraya alınan meta 110 liraya satılıyor. Arada 10 lira fazlalık oluyor. İşte bu fazlalık formülün ortaya koyduğu gibi, dolaşım alanında görünüyor. Marx, bu fazlalığa artı değer diyordu. Fazlalık, yani artı değer, alım satım işinden, yani dolaşımdan doğuyor görünüyor. Hem de, merkantilistleri haklı çıkarırcasına... Yani 3’e alıp 5’e satma durumunda görünüyor. Başka bir deyişle metalar, değerinin üzerinde satılıyor görünüyor.  

Şimdi diyor Marx, satıcıyı ayrıcalıkla donatalım. Ona 100 değerinde bir metayı, % 10’luk bir nominal fiyat fazlasıyla, 110’a satmasına olanak verelim. Bu durumu açıklayamasak bile, böyle olduğunu var sayalım. Bu durumda, 10’luk fazlaya, yani artı değere sahip olmuş olacaktır. Ama ne var ki, satıcı olan aynı zamanda alıcıdır ve diğer bir meta satıcısından meta alacaktır. Kuşkusuz diğer meta sahibinin de satıcı olarak % 10’luk bir nominal fiyat fazlasıyla satmaya hakkı olacaktır. Böylece, satıcı olarak kazandığı farkı alıcı olarak kaybedecektir. Demek ki, satıcılar metalarını değer üzerinde satmalarına olanak tanınsa bile, artı değerin kökenini açıklayamaz. O halde, metaları değeri üzerinde satmak, artı değerin kaynağı olamaz. Tersi durumda da sonuç çıkmaz. Diyelim alıcı, değerinin altında almış olsun. Aynı kişi zaten satıcı iken %10’u kaybetmişti.

Sonuç olarak, dolaşım alanında, yani alım satım eylemiyle artı değer yaratılamaz. Ya da, artı değer kaynağı; dolaşım alanı ya da ticaret olamaz. Zira, dolaşım alanında eşdeğerler değişilir. Öyleyse “Eşit değişim-değerindeki ve dolayısıyla eşdeğer metalar ya da metalar ile para birbirleri ile değişildiği takdirde, dolaşımdan kimsenin, oraya koyduğundan fazla değer çekemeyeceği açıktır. Burada artı-değer yaratılmamıştır.”K-1-175 Dolaşım alanında, “Eğer eşdeğerler değişilse, bundan artı-değer çıkmaz ve eğer eşdeğer olmayanlar değişilse, gene artı-değer yokturDolaşım ya da metaların değişimi, hiç bir değer doğurmaz.” K-1-178

Marx, artı değerin, dolaşım tarafından yaratılamayacağını ortaya koyar. Bu sürecin arkasında başka bir şey olmalı der. Peki ya, bu artı değer dolaşım dışında nereden gelir diye sorar. Ardından da, sermayenin dolaşımdan doğmadığı gibi, dolaşımdan ayrı da oluşamayacağını belirtir ve şöyle der:” Sermayenin kökeni aynı zamanda hem dolaşımın içinde, hem de dışında olmak gerekir.” K-1-180 Para sahibi olan ve henüz doğmakta olan kapitalistin koyduğundan fazlasını çekmesi gerekmektedir. "Palazlanmış bir kapitalist haline gelişi, hem dolaşımın içinde, hem de dışında olacaktır." K-1-181Böylece çifte bir sonuca ulaşır. 

Bu bölümde Marx, artı değerin dolaşımdan doğmayacağını ortaya koymuştur. Ama sorun orta yerde duruyor. Zira kapitalist, metaları değerinde satın alıp, değerinde satacak, hem de satış sununda fazladan değer çekecektir. Bu sorunu, diğer bölümlerde çözümleyecektir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder