28 Mart 2014 Cuma

Devrin Kâr Oranı Üzerindeki Etkisi

Bu bölümü Engels yazmıştır. 

Engels, devrin artı değer ve dolayısıyla da kârın üretimine olan etkisinin ikinci ciltte ele alınmış olduğunu belirtiyor. Kısa bir özet geçiyor. Devir için gerekli zaman aralığından kaynaklı sermayenin tamamı aynı zamanda üretim alanında kullanılamaz. Sermayenin bir kısmı üretim alanındayken, bir kısmı para biçiminde ya da hammadde ikmali, satılmamış meta vb. biçiminde atıl bir şekilde bulunabilir. Dolayısıyla da aktif sermaye atıl bekleyen sermaye kadar eksiktir. Böylece, üretimde el konulan artı değer de aynı ölçüde azalmış demektir. O halde “devir dönemi ne kadar kısa olursa, sermayenin bütününe oranla atıl kalan bu kısmı o kadar küçük ve bu nedenle, diğer koşullar aynı kalmak üzere, el konulan artı-değer o kadar büyüktür. “K-3-67

Engels, devir döneminde kısalmanın, artı değeri nasıl artırabileceğinin, ikinci ciltte belirtildiği vurgulanıyor. Artı değer için söylenenler, kâr ve kâr oranları için de geçerlidir. Yani devir döneminde kısalma kâr oranını artıracaktır. Devrin kısalması için, devrin iki kesimi olan üretim ve dolaşım zamanının kısalmasından söz etmek gerekir. Üretim zamanını kısaltmanın başlıca yolu, emek üretkenliğinin artırılmasıdır. Dolaşım zamanını kısaltmanın başlıca yolu da ulaştırma ve haberleşme araçlarındaki gelişmelerdir. 

Şimdi artı değer oranı, işgünü ve sermayenin yüzde bileşimini aynı olduğu bir halde, yılda bir kez devreden ve yılda iki kez devreden sermaye üzerinde kâr oranlarına bakalım. Artı değer oranı % 100’dür.


A Sermayesi – Yılda 2 devreden


B Sermayesi – Yılda 1 devreden


   80s + 20d = 100S                                    
Yılda 2 devir yapsın.
160s + 40d + 40a
  k' = % 40


160s + 40d = 200S
Yılda 1 devir yapsın.
160s + 40d + 40a
  k' = % 20


Görüldüğü üzere, yılda iki kez devreden, yani devri hızlı olan, A sermayesinin kâr oranı % 40’ tır. Devri yılda bir olan, yani devri daha yavaş olan, B sermayesinin kâr oranı % 20’ dir. Demek ki, devir sayısının kısalması artı değeri, doğal olarak ta kârı ya da kâr oranını artırır. Özcesi, devir sayısı arttıkça kâr oranı da artar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder